הטלפונים יישארו חכמים, התלמידים - פחות: סופה של ישיבת הדגל של חסידות גור90 שנה לאחר הקמתה נסגרה השבוע הישיבה "שפת אמת". בין הסיבות לכך — כישלון המאבק בסמארטפונים, אך גם התרחקותו של האדמו"ר מאידאל המצוינות ודרבון הבחורים להתחתן מוקדם
26.02.2016 06:00
יאיר אטינגרבניין ישיבת שפת אמת בשכונת מחנה יהודה בירושלים, אתמולבשיחת הפרידה, ניסה השבוע רבי שאול אלתר להזריק בתלמידיו המדוכאים קצת זקיפות קומה. הוא שתה אתם "לחיים", ואמר מלות חיזוק אחרונות. "אדם לא יודע אם מהמשפחה תהיה ביקורת עליו, מהסביבה, מהמעביד שלו, מהקונים שלו... תמיד יכול להיות או שיזלזלו בו או שאנשים יבטלו אותו. העצה לחיים היא: כל אדם צריך להיות לו את הפנימיות שלו... להרגיש 'יש לי ערך עצמי, בלי קשר למה חושבים עליי ולמה יהיה'", אמר הרבי לתלמידים שעומדים להתפזר כל אחד לדרכו והמשיך:" יש לציבור מעלות שלו... אבל כל יחיד צריך לדעת: הוא נברא בצלם אלוקים... הוא ברא אותו עם מטרה. אצלו, אצל ריבונו של עולם הוא בן יחיד".
"שפת אמת", ישיבת הדגל של חסידות גור ומוסד ירושלמי היסטורי, סגרה השבוע את שעריה אחרי יותר מ–90 שנות פעילות. למרות הערפל האופף את עתיד הישיבה והתקווה של חלק מהחסידים כי היא תשוקם, כרגע הוחלט לפזרה ולשלוח עשרות בחורים לבתיהם או לישיבות אחרות של גור.
היום לפני 20 שנה בדיוק מת האדמו"ר הקודם, רבי פנחס מנחם אלתר, המכונה "פני מנחם", והטלטלה מתרחשת בפתח העשור השלישי לכהונת אחיינו, רבי יעקב אריה אלתר , כמנהיג החסידות הגדולה בישראל.
קשה להצביע על סיבה יחידה לסגירת הישיבה, אך להחלטות שקיבל בשנים האחרונות האדמו"ר בנוגע לחיי חסידיו היתה השפעה על כך. בין היתר, הנהיגו האדמו"ר מגור ואדמו"רים אחרים מדיניות נוקשה כלפי "פגעי הטכנולוגיה", אך רבני הישיבה נכשלו שוב ושוב להפוך את חדרי הלימוד והמגורים בישיבה לנקיים ממכשירים סלולריים.
הישיבה הגבוהה שוכנת במרכז ירושלים, בשכונת מחנה יהודה, והיא חלק מההיסטוריה של העיר ושל החסידות הפולנית. היא נבנתה ב–1925 בהוראת האדמו"ר רבי אברהם מרדכי אלתר (שידוע יותר בשם חיבורו המפורסם "אמרי אמת") שביקר בארץ ישראל. הוא קרא את הישיבה על שם אביו, האדמו"ר "שפת אמת".
לאחר ששרד בשואה וחולץ במבצע הצלה, הגיע האדמו"ר "אמרי אמת" עם קבוצה מחסידיו לארץ ישראל וקבע את מקומו בירושלים, בדירה בתוך הישיבה. הוא מת בעיצומה של מלחמת העצמאות ובשל חסימת הדרכים להר הזיתים חסידיו קברו אותו בחצר ישיבת שפת אמת שם נמצא הקבר עד היום.
"שפת אמת" היתה תמיד מוסד הדגל של חסידות גור ומי שעמד בראשה נחשב בעל מעמד רוחני מיוחד. רבי שאול אלתר, בן דודו של האדמו"ר הנוכחי, החליק לתפקיד בטבעיות. עם השנים פחתה השפעתו על הישיבה, אך יש לו קהל תלמידים ומעריצים בחסידות, ובעבר היו שראו בו היורש הלגיטימי היחיד של אביו, "פני מנחם", בתפקיד האדמו"ר. רבי יעקב אריה אלתר זכה בכתר משום שגם אביו כיהן בעבר כאדמו"ר והצליח לדכא את המרד או לקבור אותו עמוק באדמה. אין סימנים, עם זאת, שסגירת הישיבה קשורה באופן ישיר למשקעי העבר בין האדמו"ר לעומד בראשה, רבי שאול אלתר.
רלבנטית יותר היא השאלה מה תפקידה של "הישיבה הגדולה", או הגבוהה, בחסידות כמו גור שבה עדיין מצופה מכל בחור להתארס כבר בגיל 18, עוד לפני שהוא מגיע אליה, בעוד ישיבות מיועדות לרווקים בלבד, והתלמידים נמצאים בהן בתנאי פנימייה. רלבנטית גם השאלה אם הישיבות אמורות להיות ערי מקלט לבחורים, גם כאלה שאינם לומדים בפועל, ואם ההנהגה הרוחנית יכולה להציע לבחורים שהחסידות והקהילה נוטלות חלק גדול בחייהם גם עתיד אחר.
בעשור הראשון לכהונתו החליט האדמו"ר הנוכחי לדחות את גיל הכניסה לישיבה הגדולה לגיל 19. יחד עם החלטה נוספת שקיבל, לבטל את הלימוד המעמיק ("עיון") בגמרא, נראה היה כי מדיניותו מרחיקה את הישיבות של גור מאידיאלים של מצוינות ושקיקה אינטלקטואלית. הבחורים שנחשבו מוכשרים יותר והיו מבוקשים בשוק השידוכים, למדו בישיבות הגבוהות תקופות קצרות או לא הגיעו כלל. הישיבות התמלאו בכל היתר, ובעקבות זאת אחדות מהן ברחבי הארץ כבר נסגרו.
הפגיעה במעמד הישיבות הגבוהות התחוורה היטב בשנים האחרונות, כשמספר הבחורים בשפת אמת הצטמצם מ–250 לפחות ממאה. ניתן לומר ששפת אמת שילמה את מחיר המדיניות הגוראית בשנים האחרונות שהעניקה מקום משני לישיבות הגבוהות, ודירבנה את הבחורים להתחתן מהר ככל שניתן ולהקים בית. אבל התפנית החדה ביחס לישיבה הגיעה ממש לאחרונה, כאשר התברר שהרבנים לא מצליחים לכפות על הבחורים בני ה–22 וה–23 את ההוראה להתנזר מסמרטפונים.
הסמרטפונים אסורים על כל חסיד , למעט אלה שמקבלים אישור לצרכי פרנסה בהגבלה של תוכנת סינון. בשלב הלימודים בישיבה החיבור בין בחור צעיר לטכנולוגיה נחשב לסמל של הפקרות. לאחרונה, אחרי שהאדמו"ר גילה כי כמה בחורים משפת אמת מחזיקים ברשותם סמארטפונים, נראה כי הוא מאס בישיבה.
בגור אומרים כי ייתכן שהאדמו"ר ישוב ויפתח את הישיבה בעתיד, עם בחורים שניתן יהיה לשלוט עליהם, אבל בעתיד הנראה לעין מבנה הישיבה ההיסטורי אמור כנראה לאכלס "ישיבה קטנה", המיועדת לנערים בני 15–19, שאצלם אין סכנה של שימוש בסלולריים, אפילו כשרים.
האדמו"ר מגור עצמו הגיע שלשום לכינוס המיוחד של מועצת גדולי התורה, שהוקדש לשני נושאים עיקריים, המאבק ברפורמים מחוץ, והמאבק בסלולרי ובטכנולוגיה מבית. בסוף הכינוס הוציאו הרבנים קריאה "חוסו על נפשותיכם ועל נפשות בני ביתכם", ובה האמירה כי הטכנולוגיה "הרבה חללים רוחניים הפילה לבאר שחת, משפחות נהרסו, אנשים צעירים יוצאים לתרבות רעה ואחרים מאבדים חדוות חיים ומתרחקים מגדרי קדושה וטהרה".
האם הכוונה לעשרות תלמידי ישיבת שפת אמת? רבי שאול אלתר אמר להם השבוע, בניסיון לנחם אותם: "יש לפעמים מצב, וכל אחד יודע מה מדברים, שבחורים מפה לשם, בחור מרגיש את עצמו כמו שק תפוחי אדמה... לקחו אותו משוק אחד לקחו לשוק שני ובסוף הוא עודף שמה. חס ושלום חס ושלום".
http://www.haaretz.co.il/news/education ... -1.2864189