86C2273A-3BED-4300-9D24-D29EFF11961A.jpeg
שארפע קול קורא פון 30 רבנים קעגן הרה"ג ר' שמואל ניימאן
- calculator
- היימישער באניצער
- זיך רעגיסטרירט: מאנטאג אפריל 09, 2018 9:04 pm
- האט שוין געלייקט: 56 מאל
- האט שוין באקומען לייקס: 213 מאל
calculator האט געשריבן:calculator האט געשריבן:איך האב א געפיל אז ר' זלמן לייב ט"ב (סאטמארער מנהיג) גייט רעדן קומעדיגע זונטאג ביי די אסיפה וואס ער רופט צוזאמען די טאטעס וואס שיקן אין זיינע מוסדות איבער דעם קול קורא. ווייל די מערכה האט צובראכן די השתלטות פון די רבנים און פון יצחק שטערן פון אלע זיינע אידן וואס האבן שייכות מיט די social media וועלט. און כידוע איז דאס ר' זלמן לייב'ס איינצחגע טעכניק צו פירן זיין עולם.[center]Time will tell[/center]
דערווייל פאהר איך גוט.
איך פארשטעק מיך פאר בושה. הום... ניין, איך האלט אז ר' זלמן לייב'ס גבאים ליינען ק"ש.
- ליטוואק פון בודאפעסט
- שריפטשטעלער
- זיך רעגיסטרירט: מיטוואך דעצעמבער 19, 2012 6:51 pm
- האט שוין געלייקט: 3162 מאל
- האט שוין באקומען לייקס: 9133 מאל
דער אימעיל איז מיר אנגעקומען צוזאמען מיט די גליון פון הרב ישראל אהרן קלצקין פון ליקווד, פאר די וואס געדענקן איהם פון זיין צייטן אין ירושלים, ווען ער האט אויסגערופן אלע לוויות. דער וואס ליינט דער איד וועט געדענקן אז עס איז געווען מיט איהם א געלט סכסוך, וואס האט זיך שנעל פארוואנדעלט אין א 'אידישקייט' מערכה.
ליינט'ס ביז'ן סוף.
ליינט'ס ביז'ן סוף.
ובכן, השבוע ליווינו למנוחות את אחד מגאוני ופארי עירנו לייקווד, הגאון הצדיק ובעל המידות הרב מאיר ראובן בערקאוויטש זצ"ל, ולאלו שכן פותחים ומעיינים בגליון, אמור להיות הכרת הטוב כלפיו, כי בדרך כלל, כאשר אני מכין את הגליון וחסר לי מקור למאמר חז"ל, משתמש אני בטכנולוגיה המפולטרת, אך לפעמים קורה, שאני זוכר את הרעיון ואינני זוכר את לשון חז"ל, שאז בד"כ הרב גוגל לא עוזר, ואז יש לי כמה מספרי טלפון של יהודים שהם כעין אנציקלופדיה מהלכת והם מיד שולפים לי מהזכרון הפנומנלי שלהם את המקור.
הרב בערקאוויטש זצ"ל היה אחד מהם, ומלבד היותו מקור מידע ובור סוד שאינו מאבד טיפה, היה תענוג ללבן איתו כל נושא תורני באשר הוא היה אוצר בלום של תורה הלכה ואגדה, והכל ללא שמץ של גאות או התרברבות, בנוסף להיותו אהוב וחביב על הכל וחיוך של ידידות נסוך על פניו בנצחיות.
כמובן שהלכתי להשתתף באשכבתא דרבי יחד על אלפי תושבי העיר, שפופים וכואבים על כי איננו עוד איתנו ונעלם מנופינו במיטב שנותיו.
רוב המספידים קיימו מאמר חז"ל 'אין אומרים בפני המת אלא דבריו של מת' וסיפרו מגדולתו ודאגתו לקהילתו ומעשיו הדגולים כדי שנלמד מהם.
מספיד אחד הגיע מעיר אחרת ובמקום להספיד את המנוח, החליט לשאת דרשת מוסר בקול רעש גדול ובצווחות שאין לייקווד רגילה בהם, כביכול האסון נחת על דורנו בכלל ועל לייקווד בפרט עקב סכנות הטכנולוגיה שמכלה כל חלקה טובה ובגלל פגם שמירת עיניים וצניעות וכו' וכו'.
'דבריו של מת אין כאן', כי המנוח השתמש בטלפון נייד משנת תרפופ"ו ומעולם לא שמעתיו מטיף בצרחה, אדרבה, קולו היה רך, נעים ומלטף ותמיד בחר להביע את הטוב ואת החיובי וכדאיתא בספה"ק עה"פ: 'ראה נתתי לפניך את החיים ואת הטוב, את המוות ואת הרע, ובחרת בחיים', פירשו: יש 2 דרכים בהתחזקות בעבודת ה' ובחינוך צאצאינו ותלמידנו. אפשר ע"י להתמקד ולראות את הטוב ואת החיים שבדרך הישרה, או להתבונן ברע ובמוות שאורבת בדרך העקלקלה. אך התורה מציעה לנו בנועם: 'ובחרת בחיים', עדיך לחנך ע"י הבלטת והתבוננות הצד החיובי שבתורה וביהדות ובשבת ובחגים שמביאים לדבקות בהשי"ת (ובדורינו, השיטה השניה כבר גם לא עובדת לרוב).
לא ידעתי מי המוכיח בשער הלזה, שאלתי מאן דהו, וכאשר שמעתי את שמו נדרכתי במקצת, כי למרות שמעולם לא ראיתי את פניו, בטלפון כן דיברתי איתו ועל הקו הוא היה נשמע לי כאיש צעיר, וכאן עמד איש מבוגר יחסית, ובעקבות אותה שיחת טלפון היתה לי סטיגמא מסויימת עליו.
אחרי ההספד (אם אפשר לקרא לזה כך), המתנתי עד שהמיטה יצאה, ניגשתי אליו בצד ואמרתי לו תודה רבה על דברי החיזוק והמוסר הנוקבים בעניינים שבין אדם למקום, אך הוספתי לו, כי לפני כ-30 שנה השתתפתי בעצרת התעוררות עקב כמה אסונות שאירעו בירושלים, וכינסו את העם לרחבת מאה שערים, ועלה לדוכן מרן פוסק הדור הגאון האדיר רבי ישראל יעקב פישר זצוק"ל שכמדומני שימש אז כסגן ראב"ד בבית דין סקטורלי מסוים בירושלים, אך היה מקובל על הכל כאדם השלם ותמיד עמד בעוז נגד השחיתויות מבית ומחוץ כמה דאפשר, וכה זעק מדם ליבו דברים חוצבים להבות אש:
אנשים תמהים על מה ולמה עשה ה' לנו ככה, מה גורם לריבוי האסונות הללו? דעו לכם, כי מדי יום אני רואה בבית הדין דיני תורות שבאים מחוסר פירגון ורק קנאה עומדת מאחריהם, אנשים משמיצים זה את זה, מצערים איש את רעהו, מבזים את חבריהם ברבים ועוד כהנה וכהנה.
פניו האדימו כאשר נתן כמה דוגמאות, ואחד מהם נחקק בזכרוני, וכה אמר: סיפרה לי אלמנה שבורה כי השיאה את בתה לבחור ת"ח, שפיץ בישיבה, ובליל חג ראשון של סוכות כאשר נכנס לסוכה פלט כמצטדק: הסוכה יש בה 'מעמיד דמעמיד' ואינה לכתחילה, וקרא לאשתו הטריה לבוא אחריו לבית הוריו כי לפחות את הכזית הראשון יש לקיים לחומרא ולא בדיעבד, הרב הרים את קולו וזעק 'ער וועט קיינמאל פון גהינם נישט ארויס גיין' (הוא לא יצא מהגיהנום), לצער אלמנה זו דאורייתא, מעמיד דמעמיד זו בקושי חומרא, עבירות שבין אדם למקום יוה"כ מכפר, עבירות שבין אדם לחבירו אין יום הכיפורים מכפר. ע"כ ציטטתי מדרשת הרב פישר.
אמרתי לאותו דרשן את כל זה והוספתי לו: אמרו חז"ל 'הנותן מתנה לחבירו צריך להודיעו', ע"כ אני מודיע לך כי אני סולח ומוחל לך בלב שלם'
על מה בדיוק? שאל הדרשן. עניתי לו: על כך שבתקופת המערכה נגדי שפכתם את דמי ודם משפחתי ברבים (לפני כ-13 שנה) ונשאתם נגדי דרשות חוצבות להבות אש וחתמתם נגדי מכתב שפורסם בכל מדיה אפשרית ע"י הסיקריקים, מבלי שלא שמעתם מה יש לי להגיד בנידון וכאשר התקשרתי אליכם הביתה וניסיתי להציג בפניכם שיש צד נוסף בתמונה טרקתם את הטלפון, ועל כל זה אני מוחל לך בלב שלם לע"נ המנוח זצ"ל.
מה שמך? שאל הדרשן (שרשמית הוא דיין בבי"ד בנ.י.). עניתי: ישראל אהרן קלצקין, ולא היה נראה על פניו שהופתע.
אציין עוד, הוספתי ואמרתי לו, כי רבך שליט"א המשמש כאדמו"ר של קהילה מפורסמת. כאשר נכנסתי אליו ושאלתי אותו על סמך מה הוא צירף את חתימתו לאותו מכתב שחתמת נגדי מבלי להכיר אותי ומבלי לשמוע אותי, טען, כי הוא כלל לא יודע על מה אני מדבר ולא זוכר כלל שחתם על מכתב כזה. אבל אתם כן ידעתם, כי הרי דיברתי איתכם בטלפון.
אינני בוחן כליות ולא יודע מה הוא חשב באותה רגע של שתיקה, רק הנהן בראשו קלות והפתיע אותי כאשר שאל אם אני אכן סולח לו? עניתי לו את מה שאני עונה לכל אלו שהתקשרו אלי מיוחד או אפילו אם פגשו אותי באקראי וניצלו את ההזדמנות (למה לא?) וביקשו סליחה. 'אני מוחל בתנאי אחד, שמהיום, כאשר יבקשו ממך לחתום / להשמיץ / לנאום נגד מישהו, תברר מה יש לצד השני להגיד בנידון'.
The greatest obstacle to discovery is not ignorance--it is the illusion of knowledge.
(Daniel J. Boorstin) דא
(Daniel J. Boorstin) דא
יין שרף האט געשריבן:אישתישבי האט געשריבן:רז"ל פיליפ גייט ווייטער אונטערשרייבן אהן פרעגן דער בעל דין, כל זמן ער דינט דער פארטיי ווען ער אונטערשרייבן אלעס וואס פעלט אויס פאר די פארטיי. גראדע איז ער א תלמיד חכם, און עס איז א שאד. אבער פארפאלען, ער דינט דער פארטיי ערליך.
שמא קא גרים און נישט דער פארטיי
איך בין מוחה אויף כבוד משפחת פילאפף, זייער אן איידעלע משפחה, און דער פאטער איז געווען זייער אן איידעלע איד אין א ת"ח חשוב מתלמידי בית מדרש עליון.
איך בין נישט אין הימל, און איך ווייס נישט פארוואס ער איז נענש געווארן מיט אזעלכע צוויי קינדער, אבער די רעשט פון די משפחה איז בכלל נישט דאס (כולל די קינדער פון די צוויי), און צו זאגן "שמא קא גרים" איז זייער אומריכטיג.
ליטוואק פון בודאפעסט האט געשריבן:רוב המספידים קיימו מאמר חז"ל 'אין אומרים בפני המת אלא דבריו של מת' וסיפרו מגדולתו ודאגתו לקהילתו ומעשיו הדגולים כדי שנלמד מהם.
מספיד אחד הגיע מעיר אחרת ובמקום להספיד את המנוח, החליט לשאת דרשת מוסר בקול רעש גדול ובצווחות שאין לייקווד רגילה בהם, כביכול האסון נחת על דורנו בכלל ועל לייקווד בפרט עקב סכנות הטכנולוגיה שמכלה כל חלקה טובה ובגלל פגם שמירת עיניים וצניעות וכו' וכו'.
האב איך איבעגעקוקט די ווידעא פון די לויה, און קלצקין טרייבט הויעך איבער. די איינציגסטע אמת'ע טענה איז אז ער איז מספיד מיט צעקות וצווחות שאין לעיקוואד רגילה בהם, אבער ר' מרדכי בצלאל קליין טוט דארט דאס זעלבע. ער ברענגט יא ארויס שבחו של נפטר ער רעדט פון זיין גדלות והתמדה בתורה פון זיין זהירות פון לשון הרע און דברים בטלים און ער ברענגט ארויס אז צדיקים נתפסין בעוון הדור מילא איז עס אונזערע חטאים, ער רעדט פון די גרויסע פגם וואס יעדע עבירה טוט, און ער זאגט אז יעדער ווייסט ביי זיך וואס מען דארף מתקן זיין און מקבל זיין, און ער איז מאריך וועגן רעדן ביים דאווענען און נישט רעדן קיין דברים בטלים אין ביהמ"ד און קביעות עתים לתורה. צום סוף רעדט ער פון שמירת עינים און נישט אריינעמען די כלים טמאים אין שטוב, בס"ה פינף און פערציג סעקונדעס רעדט ער דערפון, און איך הער נישט ער זאל רעדן וועגן צניעות.
-
- חבר ותיק
- זיך רעגיסטרירט: מאנטאג מאי 23, 2016 2:00 am
- געפינט זיך: צווישן קאסוב אין וויזניץ
- האט שוין געלייקט: 955 מאל
- האט שוין באקומען לייקס: 1361 מאל
ריכטיג האט געשריבן:איך בין מוחה אויף כבוד משפחת פילאפף, זייער אן איידעלע משפחה, און דער פאטער איז געווען זייער אן איידעלע איד אין א ת"ח חשוב מתלמידי בית מדרש עליון.
איך בין נישט אין הימל, און איך ווייס נישט פארוואס ער איז נענש געווארן מיט אזעלכע צוויי קינדער, אבער די רעשט פון די משפחה איז בכלל נישט דאס (כולל די קינדער פון די צוויי), און צו זאגן "שמא קא גרים" איז זייער אומריכטיג.
איך קען א דריטע ברודער, די זעלבע זאך אויב נישט ערגער. ער וואוינט נאר נישט אין ניו יארק, דעריבער ווייסט מען נישט פון אים צופיל...
-
- א גאסט אין שטיבל
- זיך רעגיסטרירט: זונטאג יוני 07, 2020 9:00 pm
- האט שוין באקומען לייקס: 25 מאל
א חבר מיינער זאגט מיר נעכטן אז ער האלט קאראנע איז געקומען וועגן מען האט פארשעמט א רב בישראל, איך בין נישט קיין גלויביגער ווען עס קומט צו די זאכן, אבער ווען איך האב געמאכט א גוגל סורטש ווען עס האט זיך פארמירט די ערשטע קאראנע קעיס אין כינע, האב איך געזעהן אז די דאטום איז דעצעמבער 31, גענוי די זעלבע דאטום וואס עס האט זיך פארשפרייט די ק"ק. (זעה די דאטום ווען די אשכול איז געעפענט געווארן)
חתם סופר האט געשריבן:.
- פאליטיקאנט
- שריפטשטעלער
- זיך רעגיסטרירט: פרייטאג יאנואר 19, 2018 4:53 pm
- געפינט זיך: אין דמיון
- האט שוין געלייקט: 766 מאל
- האט שוין באקומען לייקס: 2068 מאל
Re: שארפע קול קורא פון 30 רבנים קעגן הרה"ג ר' שמואל ניימאן
איך בין אויך נישט קיין גלויביגער, אבער איך האב פארשטאנען אז עס קומט וועגן צניעות, ווייל בעצם דארף מען גיין ווי לב טהור, והא ראיה יעצט איז מען געצווינגען צו גיין מיט מאסקעס צו באדעקן די פנים...
-
- מאנשי שלומינו
- זיך רעגיסטרירט: דינסטאג יוני 02, 2020 6:14 am
- האט שוין געלייקט: 28 מאל
- האט שוין באקומען לייקס: 38 מאל
קרעטשמער האט געשריבן:א חבר מיינער זאגט מיר נעכטן אז ער האלט קאראנע איז געקומען וועגן מען האט פארשעמט א רב בישראל, איך בין נישט קיין גלויביגער ווען עס קומט צו די זאכן, אבער ווען איך האב געמאכט א גוגל סורטש ווען עס האט זיך פארמירט די ערשטע קאראנע קעיס אין כינע, האב איך געזעהן אז די דאטום איז דעצעמבער 31, גענוי די זעלבע דאטום וואס עס האט זיך פארשפרייט די ק"ק. (זעה די דאטום ווען די אשכול איז געעפענט געווארן)חתם סופר האט געשריבן:.
די דאטום איז ווען מען האט עס געמאלדן פאר די who, נאך וואס עס האט זיך געדרייט און wuhan פאר א וויילע. די גלויביגע קענען טענה'ן אז דאס איז געווען די התחלת הישועה, און גאר די קול קורא איז געווען די מציל...
איך האב נאכנישט געכאפט די וויירוס, קען זיין אז איך בין פונקט געגאנגען צום ריבניצער פונקט יענע טאג און יענע מינוט און געצינדן א לעכט פאר ר' ישעי' בן ר' משה אריינהאקענדיג א מאלצייט פאר הושע בן בארי מיט א נפיחה פאר נבוכדנצר...
איך האב נישט ליב ווען אמונה איז באזירט אויף די סארטן קאו אינצידענטן ווייל עס קען עקספלאדירן...
איך האב נישט ליב ווען אמונה איז באזירט אויף די סארטן קאו אינצידענטן ווייל עס קען עקספלאדירן...