אנכי הרואה

פענע-קונסט און נשמה-געזאנג
באניצער אוואטאר
יאיר
שריפטשטעלער
שריפטשטעלער
זיך רעגיסטרירט: דינסטאג יוני 26, 2012 9:42 pm
האט שוין געלייקט: 6187 מאל
האט שוין באקומען לייקס: 8320 מאל

שליחה דורך יאיר »

יא. אקעי, כ'האב עס נישט ממש אריינגעשטעלט לכבודך, אבער כ'האב דיך אינזין געהאט ביים שרייבן.
האדם לא נברא אלא להתענג
באניצער אוואטאר
ברסלבער
שריפטשטעלער
שריפטשטעלער
זיך רעגיסטרירט: דינסטאג נאוועמבער 27, 2012 11:07 am
האט שוין געלייקט: 3570 מאל
האט שוין באקומען לייקס: 3510 מאל

שליחה דורך ברסלבער »

איך האב הנאה צו הערן אז איינער האט מיר אינזין...

ליקוטי מוהר"ן ח"ב ס"ג האט געשריבן:כִּי כָל רוֹעֶה וְרוֹעֶה יֵשׁ לוֹ נִגּוּן מְיֻחָד לְפִי הָעֲשָׂבִים וּלְפִי הַמָּקוֹם שֶׁהוּא רוֹעֶה שָׁם, כִּי כָל בְּהֵמָה וּבְהֵמָה יֵשׁ לָהּ עֵשֶׂב מְיֻחָד, שֶׁהִיא צְרִיכָה לְאָכְלוֹ. גַּם אֵינוֹ רוֹעֶה תָּמִיד בְּמָקוֹם אֶחָד. וּלְפִי הָעֲשָׂבִים וְהַמָּקוֹם שֶׁרוֹעֶה שָׁם, כֵּן יֵשׁ לוֹ נִגּוּן. כִּי כָּל עֵשֶׂב ועֵשֶׂב יֵש לוֹ שִׁירה שֶׁאוֹמֵר, שֶׁזֶה בְּחִינַת פֶּרֶק שִׁירָה, וּמִשִּׁירַת הָעֲשָׂבִים נַעֲשֶׂה נִגּוּן שֶׁל הָרוֹעֶה.
די וועלט זאגט אז שכחה איז א חסרון, און איך זאג אז עס איז א גרויסע מעלה. אזוי קען מען פארגעסן אלע צרות און פראבלעמען און אנהויבן יעדן טאג פון ניי. (רבי נחמן מברסלב)
באניצער אוואטאר
יאיר
שריפטשטעלער
שריפטשטעלער

שליחה דורך יאיר »

"דע שיכולין לצעוק בקול דממה דקה בצעקה גדולה מאוד ולא ישמע שום אדם כלל רק הצעקה היא בקול דממה דקה וזה יוכל כל אדם..." ~ שיחות הר"ן ט"ז
(גם המימרא על התבודדות בין אנשים מיוחס לו ולא מצאתיו כעת).
האדם לא נברא אלא להתענג
באניצער אוואטאר
אחד העם
ידיד ותיק
ידיד ותיק
זיך רעגיסטרירט: דאנערשטאג אוגוסט 22, 2013 3:44 pm
האט שוין געלייקט: 594 מאל
האט שוין באקומען לייקס: 796 מאל

שליחה דורך אחד העם »

יאיר, איך האב גראדע הנאה פון אזא סטייל פיוט, ווייל איך בין אביסעל תנכ'יש און אזא פיוט איז ווי א חזרה אויף טערמינען און באגריפען וואס עס קומט ארויס פון תנך, אבער זייער אסאך פון די מליצות ווערן שוין גענוצט גאר אסאך און אלטע שירה און פיוט, און אויך און ספרות היהודית המדורנית.
צופיל צייט מדייק צו זיין אינעם פיוט האב איך נישט געהאט, אבער ווען איך האב עס געגעבן א שנעלערן בליק איבער, זענען מיר די פסוקים און מליצות דורך געלאפען און קאפ, הגם אז אפאר זאכען וואס די נוצסט די מליצות קען מען דן זיין אויב עס איז מתאים, באופן כללי איז עס א מייסטער ארבייט, און די מערסטע אינספערירט מיר נאך די תוכן.
יאיר האט געשריבן:אחידה לכם חידות
עמוקות וסתומות
אנכי הרואה פלאות
נסתרות ונעלמות

3) ע"פ שמואל א' ט' י"ט.
יאיר האט געשריבן: עיני רואה ואוזני שומעת
הגדת הרקיע וסיפורי השמים
הבעת אומר וחוות דעת
של לילה ללילה ויום ליומיים

2) 3) 4) תהילים כ"ט.
יאיר האט געשריבן: אני שומע שיחת דקלים
גינת ורדים ושורות הכרמים
מחיאת כפיים של עצי השדה
ורינת ההרים גבוהים ורמים

3 ) 4) ע"פ ישעיה נ"ה י"ב.
יאיר האט געשריבן: אני מבין קשקוש עץ וענף
ואני מקונן עם בנות יענה
אאזין לצפצוף צפור כל כנף
אל קול התור ובני יונה

2) ע"פ מיכה א' ח'.
4) שיר השירים י"ב עי' רש"י
יאיר האט געשריבן: אני מקשיב לשירת עשבים
ואצרפם כרועה לניגונים
אני צועק בלי נשמע קולי
ואתבודד בין אלפי המונים

1) 2) ע"פ ליקוטי מוהרן
3) ע"פ שבחי מוהרן
4) ע"פ אימרה מפורסם בשם רבי יצחק מווארקע, ומובא גם בשבחי מוהרן על רבי נחמן וז"ל:
א שמעתי בשמו שאמר מתי יש לי התבודדות ואמר שבשעה שכל העולם עומדים סביביו והוא יושב בתוכם אז יש לו התבודדות כי הוא יכול לצעוק בקול דממה דקה וקולו נשמע מסוף העולם ועד סופו וגם אנכי שמעתי מפיו הק' בעצמו שיש לו קול דממה דקה שיכול לעמוד בין העם והמון אנשים ויצעוק בקול דממה דקה מסוף העולם ועד סופו וכל האנשים סביביו לא ישמעו כלל וכן לענין ריקודין אמר שכשהוא יושב בין העולם הוא יכול לרקד ריקוד נפלא מאד וגם פ"א שמעתי בעצמי שאמר בשעה שיושב בין העולם אני דומה כמי שכל העולם עומדים סביבו והוא מרקד מאד ובתוך כך באו כלי זמר של חתונה אח"כ באיזה זמן דיבר עמנו וגילה גם לנו קצת ענין זה שנוכל לעמוד בין אנשים ולצעוק בקול דממה דקה וכו' כמבואר במ"א.

יאיר האט געשריבן: מכנף הארץ זמירות שמעתי
צורים וסלעים מספרים קורותם
מתוכיות חום הכדור הגעתי
דרך אלפי שנים לדורותם

1) ע"פ ישעיה כ"ד ט"ז.
3) 4) אפשר מיינט דער פייטן א רמז אויפן מענטש וואס איז דורך דער עוועלאציע'ישער מסע, אדער מיינט ער כפשוטו אז אדם קומט פון דארט.
יאיר האט געשריבן: אשבע עיני בשלל צבעים
לובן ירח מסתכל בבושת
תכלת הדומה לרקעים
ובשר אדם מבהיק כנחושת

2) ע"פ וואס מען האט איר פארשעמט און קלענער געמאכט.
3)ע"פ מנחות מ"ג.
4) דברי הפייטן מוסיבין על הני בני ישראל אשר עורם ובשרם שחרחור כאשכרוע, ובכן מבהיקים כנחושת, עי' משנה נגעים ב' א' וביכין ובועז שם.
יאיר האט געשריבן: אודם תפוח וכסף צרוף
גלי ים כאבני שיש עשת
גפן ארגוון ואתרוג צהוב
וגווני אור הנראים בקשת

2) אולי ע"פ גמ' סוכה נ"א:, דא בני המקדש של שיש היתה ועשויין כגלי הים
3)פירושו ארגמן, ע"פ בראשית מ"ט י"א ותרגומו.
יאיר האט געשריבן: טלית שחורה פרוסה בשחקים
ובו קבועים גחלים לוחשות
כוכבים מנצנצים זיו מפיקים
סודות הבריאה מרחשות

1) ביטוי מפורסם בספרות ביהודי
יאיר האט געשריבן: אחזה למעלה באיורים
אריה בתולה ומאזניים
שור טלה וגדי מצויירים
ונתיב החלב לבן שיניים

4) כוונתו לה'Milky way
יאיר האט געשריבן: אני מרגיש חיבה פורחת
קרני שמש בבוקר זורח
אני שומע גלגל חמה צורחת
ישיש כגבור לרוץ אורח

3)ע"פ גמ' יומא כ:
4) תהילים כ"ט.
יאיר האט געשריבן: אנכי הרואה את הקולות
נוראות רעמים וברקים
ואזני שומעת בכיות גדולות
חשכת מים עבי שחקים

3) דער אויסדריק ליגט מיר און קאפ זייער באקאנט אבער דער איינציגער פלאץ פון איך געדעק עס יעצט, איז עס פינעם שיר ' הקבר ביער' פון איינע פון מיינע באליבסטע משוררים הבנש"ק אורי צבי גרינברג המכונה אצ"ג, ( ער פארדינט א באזונדערע אפהאנדלוג), מה שנוגע, אינצווישען די שורות פון א הפלא'דיגען שיר אויפן שואה, שרייבט ער דאס:
גשם מתחיל לטפטף וחזק / תסיים! מצווה הכפרי. 'ודה' די / ושלולית נעשית מן הגשם אגב / ובועות מבעבעות בשלולית כעיניים /אומר היהודי לכפרי: הו ירא / אלהים, אדם טוב זה עוון להרג!/בועות של הגשם תהיינה עדים/באחת השעות באחד הימים/יש דין ודיין ומלך ביקום/צחק הכפרי: יהודי מטורף /בועות הגשם תהיינה עדים?/מן היער תצאנה לכפר לדבר?/והרגו הגוי.מני אז כשגשם ירד / היה הכפרי שומע קול ז'יד / הולך והולך כה הלוך ובכה / ונהיית שלולית ובועות מבעבעות / והן כעיניים והיה הכפרי / מליט את פניו בכפיו ממורא / וממלמל לנפשו/ופעם מצאו סרדיוט עובר-כפר/היה גשם, שלולית ובועות מבעבעות/ושמע הסרדיוט לכפרי הממלמל:
/רחמנה בועות! אל תגדנה עדות...

4) תהילים י"ח י"ב.
יאיר האט געשריבן: אני מפליא אריות בגאונותם
הוד חברבורות נמרים העזים
ואני מרגיש טוהר תמימותם
בהמות דקות, כבשים ועזים

2) ירמיה י"ג כ"ג.
יאיר האט געשריבן: בחכמת הפיזיקה וכימיה
אטהר נפשי בהם כליל
בגל נעול בריכות בחשבון
אטבול שכלי כבמעין צלול

יאיר האט געשריבן:נפלאת בעיני גודל תעלומה
כח המושך בלי דחיפות
תליית ארץ על בלימה
וסיבובי כוכבי לכת מרחפות

כוונתו לgravitation
יאיר האט געשריבן: אלקטרונים מעופפים זוהר מפיצים
בני אדם משתמשים בכוחות חבויות
חלוקת חלקיקים בגערה מתפוצצים
ויושב בשמים משחק בקוביות

כוונתו על כוחות האוטומים, ואלקטרון הוא אחד מחלקיקי האטום, 3) לכאורה כוונתה על הפיצוץ של הבריאה שנעשה בגערה ה', ( און אידיש אז אז בינג בענג האט זיך אנגעהויבען מיט א געשריי פון גאט.
יאיר האט געשריבן: אני המצאתי תרף ומזור
לרפאות חולי האהבה
גם חפרתי באר מים חיים
לכבות מדון כאש להבה

יאיר האט געשריבן: ומן הבאר ההוא אשקה
עניי דעת צמאי נפש
גם אטהר בו טמאים
אלו ששתו ממעין נרפש

שני בתים לכאורה מרומז על תורתינו
יאיר האט געשריבן: אני דורש אל מתי רוח
חובר חברים בלחשים
אקרום עור גידין ובשר
להחיות עצמות היבשים

1) 2)דברים י"ח י"א.
3) 4) יחזקאל ל"ז ו'.
יאיר האט געשריבן: אני מעריך קדושת המיתוס
אגדות אומות בשבעים לשונות
ואני מוקיר חוויות דתיות
של עם ועם ודתיהם השונות

יאיר האט געשריבן: אנכי שומע אמרי אל
אלוהי המוסר והערכים
נאום יודע דעת עליון
לעבדו בהרבה דרכים

ע"פ במדבר כ"ד ט"ז.

יאיר האט געשריבן: אני טוב רואי כיחידים
לחזות בנועם צפונות
ניתן לי לשון לימודים
לדבר בשבעים לשונות

3) ע"פ ישעיה נ' ד'.
יאיר האט געשריבן: אזני מילין תבחן
דברים שאינם נשמעין
וה' הודיע אותי
מה שכיסה עתיק יומין

1) ע"פ איוב ל"ד ג'.
באניצער אוואטאר
יאיר
שריפטשטעלער
שריפטשטעלער

שליחה דורך יאיר »

:like
א גרויסן יישר כח פאר'ן זיך נעמען די מיה צו שרייבן מראי מקומות אויף מיין ארימע שיר. איך שפיר זיך ממש ווי ר' אליעזר הקליר וואלט געשפירט ווען ער וואלט אויפגעשטאנען תחיית המתים.
לאמיר צולייגן מה שנשאר בקולמוסי:
אחידה וכו' ע"פ שופטים יד יב.
מכנף הארץ וכו' כוונתי לזה.
גווני אור וכו' כוונתי לספקטרום הנראה בקשת.
שיחת דקלים ע"פ סוכה כח א.
ואזני שומעת וכו' חשכת מים נתעוררתי על ידי השיר הנפלא של הזמרה האלוקית אניה: It's in the rain. (ותודה רבה על השיר שציינת).
גל נעול בריכות בחשבון, ע"פ שה"ש ד יב, ז ה. וכוונתי שחכמת מתמטיקה הוא כמים שאין להם סוף שחתומים ונעולים לפני ההמון.
חלוקת חלקקים וכו' כוונתי לNuclear fission.
משחק בקוביות ע"פ אימרתו הידועה של איינשטיין.
מדון כאש להבה ע"פ משלי כו כ-כא.
ומן הבאר ההוא אשקה וכו' כוונתי לtolerance הקרויה בלשון חז"ל ענוה, שהיא יסוד כל החכמות.
עם ועם ודתיהם השונות, משחק מילים על טענת המן ודתיהם שונות מכל עם.
(תודה רבה על ציטוט ההתבודדות, ברוך תהיה שהחזרת לי אבידתי).
האדם לא נברא אלא להתענג
באניצער אוואטאר
אחד העם
ידיד ותיק
ידיד ותיק
זיך רעגיסטרירט: דאנערשטאג אוגוסט 22, 2013 3:44 pm
האט שוין געלייקט: 594 מאל
האט שוין באקומען לייקס: 796 מאל

שליחה דורך אחד העם »

געוואלדיגע רעיונות יאיר.
די לינק צו די משמעות פון רעגן האט מיר אויך אינספערירט.
[בדרך אגב איבער דעם געדאנק פון וויינעדיגע רעגן, איך האב געליינט אצ"ג'ס שיר אויפן עראפלאן אויפן וועג קיין פולין. איינע פון די ערטער ווי איך האב דארט באזוכט איז געווען אושביץ, צו מיין שווארץ מזל האט גערעגענט דעמאלטס, איך בין נאך געווען אונטער די השראה פינעם שיר, סהאט מיר געכאפט א אינערע שרעק, כהאב מורא געהאט פון מיר אליינס, סאיז גערינען פון די טרערן, מיט אמאל האב איך געהערט געוויינערייען און די רעגן, און מיט אמאל האט זיך פאר מיר אנטפלעקט די גרויסע פארטרערטע אויגען און די טראפענס פון רעגן, איך האב געהערט קינדער שרייען צו מיר, איך האב געהערט קולות פון מענטשן דערשטיקען זיך, איך האב געהערט קרעכצען פון געשאסענע, איך האב געהערט יאמערליכע געוויינען פון עלטערן באוויינען זייערע קינדער, און מיטאמאל האב איך געהערט ווי אלע זעקס מיליאן וויינען צוזאמען, כהאב מיר אויפגעהויבען און אנטלאפען פון דארט כהאב עס פשוט נישט געקענט איבערטראגען, כהאב אזוי געוויינט, אנקומענדיג צו מיין האטעל האט נאך ווייטער גערעגענט, כהאב מיר גערעגט אויפן רעגן, כהאב ווי גשריגען צום רעגן 'רחמנה בועות אל תגדנה עדות! די!, דער תופעה האט מיר אזוי צושאקעלט עד היום ווען איך דערמאן זיך פון יענעם מאמענט לויפט מיר אדורך א סקרוך און די בייינער...]
חלוקת חחלקיקים וכו' דער בגערה מתפוצצים האט מיר געמאכט טראכטען אז דיין כוונה איז אז די סיבה פון די פצצה איז די גערה, ובכן האט זיך מיר געדאכט אז די מיינסט כביכול וכו'
און אנדערע ווערטער, איז דאס וואס די האסט מוסיף געווען כאילו א הסכמה אז אלע אנדערע כוונתי להמכוון?!, ברוך שכוונתי
לבי ובשרי
שריפטשטעלער
שריפטשטעלער
זיך רעגיסטרירט: זונטאג נאוועמבער 19, 2017 10:02 pm
האט שוין געלייקט: 394 מאל
האט שוין באקומען לייקס: 472 מאל

שליחה דורך לבי ובשרי »

יאיר האט געשריבן:"דע שיכולין לצעוק בקול דממה דקה בצעקה גדולה מאוד ולא ישמע שום אדם כלל רק הצעקה היא בקול דממה דקה וזה יוכל כל אדם..." ~ שיחות הר"ן ט"ז
(גם המימרא על התבודדות בין אנשים מיוחס לו ולא מצאתיו כעת).

////
איסתרא בלגינא קיש קיש קריא
באניצער אוואטאר
מי אני
שריפטשטעלער
שריפטשטעלער
זיך רעגיסטרירט: פרייטאג אקטאבער 05, 2018 4:32 pm
האט שוין געלייקט: 12391 מאל
האט שוין באקומען לייקס: 8057 מאל

שליחה דורך מי אני »

אחד העם האט געשריבן:
יאיר האט געשריבן: מכנף הארץ זמירות שמעתי
צורים וסלעים מספרים קורותם
מתוכיות חום הכדור הגעתי
דרך אלפי שנים לדורותם

1) ע"פ ישעיה כ"ד ט"ז.
3) 4) אפשר מיינט דער פייטן א רמז אויפן מענטש וואס איז דורך דער עוועלאציע'ישער מסע, אדער מיינט ער כפשוטו אז אדם קומט פון דארט.

מ׳קען זאגן אז אין די קאנטעקסט פון די פסוק מיינט ״מכנף״ = ״מקצה״. דאס קען אויך מיינען א חוף ים, וואס דארט ״ענדיגט״ זיך די ערד און עס הייבט זיך אן דער ים. יעצט, די צווייט-מערסט פארשפרייטע מינע זאמד אין די וועלט, בפרט ביי די ברעגעס פון די טראפיקס, באשטייט (בעיקר) פון מייקרא-פאסילס פון ארגעניסמס פון מיליאנען יארן [קאלסיום קארבאנעיט]. מ׳קען טאקע שטודירן אויך די מינע פאסילס צו דערגיין עוואלוציע.

איחוד פעלד האט געשריבן:
אני מעריך קדושת המיתוס
אגדות אומות בשבעים לשונות
ואני מוקיר חוויות דתיות
של עם ועם ודתיהם השונות

אקעי, מיט וואס ביסטו מוקיר למשל איסלאם?
אדער די אלטע עגיפטישע אמונה?
ועוד ועוד.

(אגב איז אינטרעסאנט אנצומערקן אז דער חת״ס זאגט אין די דרשות (ז׳ אב תקפ״ז) אז וויבאלד אין די עשרת הדברות איז געשטאנען ״אנכי״ און נישט ״אני״ איז ארויסגעקומען אז די אידן האבן געדינט ע״ז מיט׳ן חטא העגל, ווייל ״אנכי״ (פון/אין די כותרת פון די פאום) איז א לשון מצרית ע״ש.)
"איך בין אפילו נישט זיכער אז איך עקזיסטיר, ווי אזוי קען איך זיין זיכער אז...?" - יאיר
"אלס וואס איך ווייס איז אז איך ווייס גארנישט (אחוץ דעם עצם פאקט)" - סקראטוס
און אפילו אין דעם בין איך אויך נישט זיכער (וכן הלאה והלאה)
באניצער אוואטאר
מי אני
שריפטשטעלער
שריפטשטעלער
זיך רעגיסטרירט: פרייטאג אקטאבער 05, 2018 4:32 pm
האט שוין געלייקט: 12391 מאל
האט שוין באקומען לייקס: 8057 מאל

Re: אנכי הרואה

שליחה דורך מי אני »

יאיר האט געשריבן:מכנף הארץ וכו' כוונתי לזה.

געשו תהומות הארץ [אויף די חלק פון די מאגמא אין די תהומות וואס גיבט צו צו די פארמולאציע פון די שטיינער] קול שופר חזק דבר ויקרא ארץ צבי לצדיק בזמר השמיע מכנף הארץ...
(מפיוט ״תהלות כבודך״ שאומרים בקדושה/כתר של מוסף ר״ה)
"איך בין אפילו נישט זיכער אז איך עקזיסטיר, ווי אזוי קען איך זיין זיכער אז...?" - יאיר
"אלס וואס איך ווייס איז אז איך ווייס גארנישט (אחוץ דעם עצם פאקט)" - סקראטוס
און אפילו אין דעם בין איך אויך נישט זיכער (וכן הלאה והלאה)
פארשפארט