דא ענטפערט הרב דר. מיכאל אברהם פאר איינער וואס פרעגט אודות שכר ועונש אז אפילו פון תנ״ך זעהן מיר נישט אז טוב מביא טוב וההיפך בהיפך. ער ענטפערט אז מ׳זאל נישט ברענגען ראיות אויף עמפּירישע זאכן פון תנ״ך (וכדומה), און תנ״ך קען מען אלס מפרש זיין. אויב וויל מען זעהן אז דאס ארבעט אזוי, צי תפלה העלפט אא״וו, זאל מען מאכן דערויף געהעריגע עמפּירישע (סטאטיסטישע) עקספּערימענטן. (ער גלייבט נישט אז עס וועט צייגן אז אזוי איז עס.)
אין טעאדיסי גייט ער מיט׳ן מהלך אז רעות טבעיות [סוג א׳] זענען מן הנמנע מחמת חוקי הטבע, ורעות אנשיות [סוג ב׳] זענען מחמת בחירה חופשית וואס איז ווייטער א הכרח אף לו ית׳ לקיים בחירה החופשית.
ובנוגע שכר ועונש האלט ער אז כהיום איז בעוה״ז נישטא קיין שכר ועונש און עס פעהלט נישט אויס צו גלייבן אז עס איז דא שכר ועונש בעוה״ב. כנ״ל קען מען מפרש זיין תנ״ך, ווי אויך ניתן לטעון ״שהנהגתו של הקב”ה השתנתה עם השנים״ (דא ברענגט ער דאס ארויס מער באריכות, לדוגמא ״לכן למשל השואה אינה עונש על משהו אלא החלטה של הנאצים לרצוח יהודים״; ער צייכענט דארט אויך צו ענליך צום געדאנק אונז הא׳מיר דא דערמאנט אז ווי מער פארגעשריטן, גוט, און ווייניגער פרימיטיוו דער מענטש ווערט, אלס ווייניגער איז התערבות הגעטליכקייט בעולם ועולם כמנהגו נוהג). ער איז טאקע מודה (עכ״פ לגבי שכר ועונש לעוה״ב, ואפשר ג״כ לענין ה״דביקות״ והתקשרות ל״שכל הפועל״ בעוה״ז שהיא הגדרת ״שכר״ בעוה״ז וככל הנ״ל) אז דאס איז בניגוד לשיטת הרמב״ם. ער זאגט דארט אויך אז השארת הנפש איז ל״ד אַן עיקר ומסורה מסיני און ווענדט זיך אין צי מ׳נעמט אָן דוּעליזם. (ער מוטשעט זיך דארט אויך מיט די געדאנק פון נוסח התפילה לגבי בקשה מאת הקב״ה - וכלשונו: ״או שבאמת מדובר בטעות״.) און ער ענדיגט צו אויף די שאלה אז להרמב״ם איז ער דאך אַן ״אפיקורוס״:
און ווי ער ציטירט פון פראפעסאר ישעיהו ליבוביץ לגבי נסים:
ועיין כאן. וע״ע כאן בדבריו.ישעיהו לייבוביץ כתב לא פעם שניסים לא החזירו אף אחד בתשובה. הדוגמה הבולטת ביותר שהוא מביא היא שמייד אחרי מעמד הר סיני נפלנו לחטא העגל. זוהי תוצאה של אמונה ילדותית. ילדים שמאמינים ועובדים רק בגלל המשמעת ומכוח הנוכחות של המורה, חוטאים מיד כשהוא לא נמצא.
ולגבי די טענה קעגן מיר פון ״עזב ה׳ את הארץ״ קען איך ענטפערן דאס וואס הרב דר. אברהם זאגט:
“עזב ה’ את הארץ” נשמע לי תיאור לא רע של התמונה הזאת. אבל איני רואה טעם להתווכח על מינוח וביטויים.
ולגבי האבן מקיים געווען בפועל מיתת בי״ד שרייבט ער:
אגב, כמעט לא הוציאו אף אחד להורג בפועל (אולי גם מהטעם שלי), כך שהשאלה מה עשו בפועל גם היא די היפותטית.
ער שרייבט דארט נאך מער לגבי שכר ועונש וענין מחיית עמלק:
וע״ע כאן.
ולגבי די "עונשים על הכלל" שרייבט ער אויך אז חז"ל האבן דאס געזאגט כדי לחזק הענין און נישט אז ס'איז באמת אזוי - א דיטערענט. והא לך לשונו:
אני מעודי לא אהבתי את הפרשנויות הללו, ולא רק בגלל הבעייתיות המוסרית אלא בגלל שאין לי ראיה שאכן הקב”ה פועל כך. זה מסוג הניתוחים המיסטיים שנראים לי ספקולציה חסרת בסיס. אני חושד שהם הומצאו כדי לדרבנן אותנו לעשות מצוות (אם אני אקל בהלכות שבת דרבנן שוליית האופה בפריז יעבוד עבודה זרה, כמו שמביאים בשם רבי חיים מבריסק).
וגם אם חז”ל אמרו זאת, זו לא ערובה לכך שזה נכון. הם טעו לא מעט, וחשבו לפי מה שהיה מקובל בזמנם. בדיוק כמונו כמובן. כך גם לגבי הציטוט שהבאת ממסכת שבועות (שכמובן נראה יותר סביר מוסרית). וכך גם לגבי שבת לב-לג.
דא רעדט ער איבער די געדאנק פון תפילה בתוך זיין שטאנד איבער דעם אז עס איז נישטא קיין השגחה (עכ"פ במובן הפשוט, און פונקט אזוי ווי עס איז נישטא מער קיין נבואה ונסים כהיום, וואס השגחה איז דאך לכאורה בגדר נס). ולכן לגבי חלק ה"בקשה" של תפילה איז דאס טאקע נישט נוגע במובן הפשוט. חלק ה"שבח" שבו קען שייך זיין לגבי נאטור על הכלל כולו. און נאכדעם איז דא דאס חלק פון "עמידה לפניו" וואס באדייט פשוט א קאנעקשאן קשר ודביקות צום דיוויין. ער שרייבט דארט:
און ער ענדיגט צו מיט פראפעסאר ישעיהו ליבוביץ'ס מהלך בזה:לכן גם אם חז”ל חשבו שהתפילה מועילה ומביאה להתערבות, וחלק מהם (בהחלט לא כולם) חשבו שהכל תלוי בקב”ה ובהשגחתו, הם טעו בזה. כמו שהם טעו בהרבה דברים אחרים (במציאות בהלכה ובמחשבה). אבל עדיין התקנה הזאת תקפה משתי סיבות: 1. פורמלית כל עוד החוק לא שונה זה החוק. תקנה שבטל טעמה צריך בי”ד שיבטלה ואין לנו כזה כיום. 2. הצורך במסגרת לעמידה לפני ה’, וכנ”ל. גם אם זאת לא היתה הכוונה המקורית של חז”ל עצמם.
הניסוח של לייבוביץ כאילו שיש כאן תקנה לומר ספר טלפונים מכוונת לתפיסה הזאת, אבל כדרכו הוא לוקח את זה לקיצוניות גדולה מדיי (הבעיה של לייבוביץ היא שרוב הטיעונים שלו נכונים, והוא לעולם ממשיך אותם אל מעבר לתקפות שלהם. לוקח אותם לקיצוניות שהופכת אותם לשטות).